Wednesday, March 31, 2010

MEB TIADA ROH KEMUDIAN MEB TIRU AEM..


Model Ekonomi Baru ini telah disingkap dan dihuraikan oleh Perdana Menteri semalam bakal mengubah senario ekonomi Negara kepada ekonomi berpendapatan tinggi melalui pacuan pertumbuhan melalui program-program transformasi yang baik untuk rakyat bagi mencapai wawasan 2020.MEB adalah satu pekara yang perlu dilaksanakan dalam meningkatkan pendekatan drastic dalam menuntut semua pihak bekerjasama demi kepentingan semua secara agresif.

MEB juga meningkatkan kualiti pekerja dan pada masa yang sama mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing dalam sector perladangan dan perusahan. Dengan cara ini akan membantu mengurangkan isu masalah rakyat hidup didalam kemiskinan. Dengan cara ini barulah Negara mampu mencapai status Negara maju dengan memastikan rakyat miskin terbela.PAS menyatakan bahawa MEB tidak mempunyai roh dan tidak menekankan kepentingan akhlak menyebabkan kaedah peningkatan ekonomi Negara itu adalah tidak secara holistik, walhal kenyataan Anwar mengatakan bahawa MEB dibuat berdasarkan frasa yang sama seperti AEM.

Jikalau benar bahawa MEB sama seperti AEM, kenapa PAS menyokong melaksanakan AEM dalam pakatan rakyat, ini bermakna Pakatan rakyat membuat keputusan untuk melaksanakn AEM, tetapi PAS tidak bersetuju dengan dengan dasar yang mereka persetujui bersama.

Kenapa PAS ingin mengatakan MEB ini tidak baik dan tidak membawa manfaat kepada rakyat, walhal AEM dipersetujui pula. Dari sini kita sudah melihat bahawa Pakatan Rakyat tidak mempunyai pendirian yang kukuh diantara komponen parti didalam melaksanakan dasar. Baru satu isu ingin meningkatkan ekonomi Negara tetapi bagaimana pula dengan isu sosial?, isu kebajikan rakyat?, isu infrastruktur Negara?, isu pembangunan pendidikan.?

Ini Jelas menunjukkan mereka tidak bersatu dalam melaksanakan sesebuah dasar dan hanya menunding jari kesalahan dan kesilapan kerajaan didalam memakmurkan Negara. Janganlah hanya menuding jari kesilapan dan kesalahan kerajaan sahaja, kita harapkan pembangkang kita mampu mengorak langkah didalam memajukan Negara dengan mengeluarkan kaedah-kaedah yang lebih baik. Kita berharap pelancaran MEB itu sebagai satu era baru bagi negara ke arah tranformasi menyeluruh termasuk bagi menggerak kemasukan pelaburan asing dan menaik taraf serta membawa masyarakat perniagaan ke peringkat global.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...